ARTICLES

Cum asiguram Lumina?

Putini iubesc asigurarile, in aceeasi masura in care am cunoscut putini oameni obisnuiti care in timpul liber citesc cu pasiune contracte de leasing sau file din istoria operatorului lor preferat de cablu.

Cu toate acestea, cu cat o societate este mai dezvoltata, cu atat aceeasi societate se bazeaza mai mult pe aceasta industrie, „bombanita” de toata lumea. Daca facem un experiment simplu si comparam o fotografie a Europei vazuta noaptea din satelit si una cu gradul de cuprindere in asigurare pe continent – o sa vedem cu siguranta cum stau lucrurile. Exista o legatura clara, puternica, indivizibila si indisolubila intre dezvoltarea unui stat si cea a industriei de asigurari – fie ca ne place sau nu. O legatura direct proportionala, fireste. O legatura care ne arata cum stam cu adevarat si cum lumina inseamna civilizatie si civilizatia asigurari.

Tocmai de aceea, institutii internationale precum ONU, OECD, IAIS, a2ii si, nu numai, publica anual sute, daca nu mii de pagini, despre concepte de tip inclusive insurance, fac conferinte si lanseaza dezbateri publice. Pe scurt: solutii exista. Lupta oare toate aceste organisme globale doar de dragul dezvoltarii asigurarilor? Or fi epuizat toate celelalte teme de dezbatere? Nu chiar.

Lupta insa pentru tot ce inseamna solutiile de protectie pentru oameni si companii – ca toti sa poata ajunge sa se bazeze pe ei insisi si sa nu mai fie o povara pentru guverne. Adica pentru ceilalti. Sa poata merge inainte indiferent de ce li se intampla. Sa nu mai stea cu mana intinsa, asteptand. Intr-un cuvant: rezilienta. Pentru ca acele lumini sa nu se stinga niciodata.

Contestand rolul acestei industrii a asigurarilor si mecanismele ei de functionare, cu bune si cu rele, contestam istoria ultimelor cateva sute de ani. Contestam practic civilizatia moderna asa cum o stim. In fapt insa, nici nu prea merita sa ne pierdem timpul contestand – pentru ca aceeasi industrie trece printr-o schimbare de proportii, riscand altfel sa intre direct in cartile de istorie, alaturi de cafeneaua celebra unde a inceput totul.

P.S.: Si nu, cafeneaua nu e in Bucuresti. Din pacate…


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *